Tempo rastu ekonomiky eurozóny sa v 1. štvrťroku zdvojnásobilo

08.04.2014 Celý región

Berlín 8. apríla (TASR) - Tempo rastu eurozóny sa v 1. štvrťroku 2014 zdvojnásobilo, odhadujú popredné európske ekonomické inštitúty. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny sa v prvých troch mesiacoch zvýšil o 0,4 %, predpokladajú nemecký ekonomický inštitút Ifo, francúzsky štatistický a ekonomický inštitút Insee a taliansky štatistický úrad Istat.

"Oživenie sa presadzuje na širokom fronte, vo všetkých oblastiach ekonomiky a vo veľkej väčšine z 18 členských štátov," uvádza sa v správe inštitútov. V predchádzajúcich dvoch kvartáloch ekonomika eurozóny vzrástla o 0,2 % a 0,1 %. Inštitúty prognózujú, že v 2. aj v 3. štvrťroku dosiahne tempo rastu ekonomiky menovej únie 0,3 %.

Motorom rastu na začiatku roka boli investície. "Dôvodom je rozširovanie kapacít po ich výraznom obmedzení počas finančnej krízy," uviedli inštitúty. Súkromná spotreba sa však bude oživovať len pomaly. Príčinami sú pretrvávajúca vysoká nezamestnanosť a len pomalý nárast disponibilných príjmov domácností.
 

Vyberte región